Säkerhetshål i Google Drive

Jag har varit intresserad av IT-säkerhet i många år och ämnet fascinerar mig. Detta har gjort att jag läst en del kurser inom IT-säkerhet det på universitetet i datavetenskapen. Enligt mig så är det största hotet när det gäller säkerhet, människan okunskap och det är på grund av det som gör att jag brukar uppmärksamma nya säkerhetshål som det rapporteras om. Idag rapporterades det från bland annat IDG om ett säkerhetshål i Google Drive som är en tjänst som jag själv använder flitigt. Både till skolarbeten men också för att synka mina bilder tagna med mobilen med mina andra enheter.

Fokusering

Det finns flera olika inställningar för fokusering och det kan spela stor roll för slutresultat. De vanligast metoderna för autofokus hos Nikon är AF-S, AF-C, AF-A och MF. Det låter kanske som en djungel men det är inte alls så svårt som det kanske verkar.

Fota i JPEG eller RAW

Att välja vilket filformat man vill fota kan vara lite knepigt. Ska du fota i JPEG eller RAW? Personligen fotograferar jag alltid i RAW då det ger mig mer möjligheter att redigera bilderna i efterhand så som vitbalans och exponering. Men för den som inte vill lägga tid på att redigera är JPEG utan tvekan det bästa alternativet då det ser bättre ut än RAW innan redigering medan RAW efter bildbehandling kan se bättre ut än JPEG.

Hur fungerar bländaren?

Den tredje grundpelaren inom fotografering är bländaren och hur den fungerar. Bländaren fungerar som en dammlucka kan man säga, ju mer öppen den är desto mer ljus släpps in till kamerans sensor. Den största bländaren har det lägsta bländartalet, t.ex. 1,4 medan den minsta bländaren har ett högre bländartal t.ex. 22. Beroende på ditt objektiv så kan du ha olika värden som gäller som största bländartal, men standard på 18-55mm objektiv är bländarvärde på 3,5-5,6. Det fungerar på så sätt att det är en rörlig bländare, när du har 18mm brännvidd så är största bländare 3,5 och på 55mm är …

Hur fungerar bländaren? →

Hur fungerar slutartiden?

Slutartiden brukar vara det som man förstår lättast i början av sin fotokarriär. En enkel förklaring brukar vara att slutartiden är den tid som kamerans slutare är öppen på, visst låter det inte så svårt? Ju kortare slutartid du har ju mindre ljus hinner släppas in och ju längre slutartid du har desto mer ljus hinner släppas in.

Hur fungerar ISO?

Hur fungerar ISO? Jag kan erkänna att när jag köpte min första kamera så var nog ISO det jag förstod sämst. Slutare och bländare kändes mer logiskt och ISO kändes väldigt främmande. Men jag förstod ganska snabbt vilka bra användningsområden det fanns för ISO och rekommenderar alla nya fotografer att verkligen sätta sig in i ISO även om det inte lockar.

Kamerans programlägen

När man väl tar sig i kragen och köper sig en ny systemkamera eller en kompaktkamera med manuella möjligheter och ska ta bilder så fastnar nästan alla på Auto-läget. Visst blir det okej bilder med automatiska inställningar men för att lära dig att fotografera så är Auto-läget något vi ska lära oss att undvika. Det första steget i den här fotoskolan är att gå över till P-läget där du får större möjligheter att anpassa din kameras inställningar.

Vad betyder objektivens förkortningar?

När jag köpte min första systemkamera så förstod jag inte mycket av alla förkortningar som stod på objektivet. VR, DX och massa olika siffror, vad spelar det för roll? Det spelar faktiskt väldigt stor roll och när du väl ska uppgradera från det medföljande objektivet så tjänar du på att kunna de olika förkortningarna. Jag har mest koll på Nikon och Canon och fokuserar därför på att förklara hur deras förkortningar ser ut och vad de betyder.