Gör WordPress snabbare

Jag är förälskad i WordPress och har under en väldigt lång tid grundat alla mina sidor i WordPress för att sen utveckla det som fattas. När jag ska snabba upp WordPress har jag några tips som jag brukar använda mig av.

Det första du ska göra innan du läser vidare om hur du kan snabba upp WordPress är att mäta hur lång tid det tar att ladda din sida. Det finns många bra verktyg för detta, min favorit är det suveräna Pingdom Tools.

Skriv ner hur lång tid det tar att ladda din sida och gör det även efter att du har gjort alla förbättringar.

Välj ett bra webbhotell

A och O är ett bra webbhotell. Jag använder mig av Binero och är väldigt nöjd med både priset, hastigheten och supporten även om det varit en del strul på sistone.

Cache plugin

Det enklaste och det som brukar ge mest resultat är att installera något Cache-plugin så som WP-Super Cache eller W3C Total Cache. Konfigurera dessa rätt och din sajt kör om Gunde Svan i skidspåren.

Minska antalet inlägg per sida

Genom att ändra i WordPress inställningar -> Läsa kan du minska antalet inlägg som visas per sida och på så sätt dra ner laddningstiden rejält. Att ha 100 inlägg per sida är idiotiskt och 5-10 inlägg mer sida är mer vettigt. Du kan också ändra så att bara utdrag visas istället för hela inlägg genom att byta ut.

<?php the_content (); ?>

mot

<?php the_excerpt (); ?>

Aktivera zlib

Genom att klistra in den här koden innan Doctype i din header.php kommer du märka en fantastisk skillnad. Den förminskar sajtens storlek  rejält, vi pratar runt 70% i storleksminskning.

<?php
ini_set('zlib.output_compression', 'On');
ini_set('zlib.output_compression_level', '1');
?>

Stäng av Pingbacks och Trackbacks

Pingbacks och Trackbacks är trevliga funktioner men det skapar en väldigt massa arbete för din sida. Stäng av och förbättra din laddningstid.

Minska antalet PHP och HTTP-anrop

I många, eller snarare de allra flesta teman som finns till WordPress ser det ut så här:

<?php bloginfo(name); ?><?php bloginfo(description); ?>

Det är två väldigt bra anrop men för att dra ned på laddningstiden kan du istället göra så här,

<title> Sebastian Hallenius - Webbutveckling... </title>

Gå igenom ditt tema och kolla var du kan ändra.

Minska storlek på bilder

Bilder kan ta upp stor plats, det vi nog alla. Men med tjänster som Smush.it kan man effektivt minska storleken på bilderna.

Stäng av Post Revisions

När du skriver inlägg på WordPress sparas det åtskilliga versioner av dina inlägg. Detta göra databasen onödigt stor och om du inte använder Post Revisions kan du mer än gärna avaktivera dessa genom att klista in denna koden i wp-config.php

define('AUTOSAVE_INTERVAL', 500 ); // seconds
define('WP_POST_REVISIONS', false );

Rensa bland dina tillägg

Det finns oändligt många tillägg till WordPress, vissa gör ingen större inverkan på laddningstiden men vissa tillägg kan öka laddningstiden med sekunder. Och som vanligt gäller, ju fler tillägg du har ju långsammare kommer din sajt att laddas. Se över dina tillägg och rensa gärna bort en del.

Optimera databasen

Genom att logga in till din databas admin-interface genom t.ex.  phpMyAdmin, kan du markera alla tabeller och klicka på “Repair” och “Optimize,” för att hålla databasen i skick. Tycker du det låter som en djungel finns det självklart tillägg som gör det enklare. Som till exempel, WP-Optimize.

Browser caching genom .htaccess

Genom att klistra in följande kod i din .htaccess kommer statiska filer så som bilder, css, javascript och liknande att bli cachade.

<IfModule mod_headers.c>
# YEAR
<FilesMatch "\.(ico|gif|jpg|jpeg|png|flv|pdf)$">
  Header set Cache-Control "max-age=29030400"
</FilesMatch>
# WEEK
<FilesMatch "\.(js|css|swf)$">
  Header set Cache-Control "max-age=604800"
</FilesMatch>
# 45 MIN
<FilesMatch "\.(html|htm|txt)$">
  Header set Cache-Control "max-age=2700"
</FilesMatch>
</IfModule>

Aktivera Gzip
Gzip har samma funktion som zlib, minska storleken på din sajt genom att komprimera innehållet. Servern du ligger på måste dock stödja gzip för att det ska fungera.

För att aktivera gzip klistrar du in följande kod i din htaccess:

# gzip
<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css application/x-javascript application/javascript
</IfModule>

Uppdatera WordPress

WordPress släpper ständigt uppdateringar och med dessa sker optimeringar. Se till att alltid ligga nära den senaste versionen!

Kolla laddningstid och queries

För att kolla laddningstiden för din sajt och se hur många queries som görs kan du slänga in den här lilla kodsnutten på din sajt. Smidigt och väldigt användbart.

<?php echo get_num_queries(); ?> queries in <?php timer_stop(1); ?> seconds.

Vad har du för tips för att göra WordPress snabbare?

Gillade du inlägget?

   
       

En kommentar “Gör WordPress snabbare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *