Guide till WordPress SEO by Yoast

WordPress SEO by Yoast är det bästa SEO-pluginet till WordPress enligt mig. Jag använder det till alla mina sajter och det fungerar felfritt men det finns väldigt många funktioner och för den vanliga användaren kan det vara svårt att installera WordPress SEO på rätt sätt. Vad betyder funktionen? Är det rekommenderat att aktivera den? Ja, såna frågor kommer jag ta upp i den här guiden där jag grundligt går igenom hur du ska installera WordPress SEO.

Funktioner

 • Post title och meta description meta box där du kan ändra dessa för varje unikt inlägg.
 • Taxonomy (inläggsetiketter, kategorier och custom taxonomy) title och meta description.
 • Förhandsvisning av Google sökresultats snippet
 • Focus keyword testing.
 • Konfigurera Meta Robots:
  • Lägg lätt till noodp, noydir meta taggar.
  • Lägg lätt till noindex, eller nofollow för sidor, taxonomies eller hela arkiv.
 • Stödjer canoncial, lägg till canonical för taxonomy arkiv, inlägg, sidor och startsidan.
 • RSS footer och header konfiguration.
 • Ta bort /category/ från URL och andra URL funktioner .
 • Breadcrumbs funktion, med möjlighet att konfigurera titlarna.
 • XML Sitemaps med:
  • Bilder
  • Möjlighet att ta bort post types och taxonomies
  • Sidor och inlägg som har noindex kommer inte att visas i sitemapen men om du vill visa dom så finns möjligheten.
 • .htaccess och robots.txt redigerare.
 • Möjlighet att verifiera Google Webmaster Tools, Yahoo Site Explorer, och Bing Webmaster Tools
 • Importera från HeadSpace2 och All in One SEO.
När du sett alla dom här funktionerna som ingår kan du inte vara annat än övertygad om att WordPress SEO är det bästa och mest täckande SEO-pluginet för WordPress.

Installera WordPress SEO

Wordpress SEO

Att installera WordPress SEO är inte svårt alls, det fungerar på samma sätt som alla andra WordPress tillägg. Först och främst får du ladda ner WordPress SEO by Yoast alternativt söka efter WordPress SEO i tilläggsöket och installera det därifrån. Sedan är det bara att aktivera WordPress SEO. Du vet att du lyckats när du ser den här menyn i admin.

Inställningar för WordPress SEO

Nu börjar det kluriga, att ställa in WordPress SEO med rätt inställningar. Jag kan inleda med att säga att det här är mina rekommendationer vilket betyder att det finns andra människor som rekommenderar annat. Mina rekommendationer går ut till nybörjare och avancerade användare kan ignorera inställningar som de inte gillar.

SteG 1. Importera data

De flesta av er har säkert använt ett liknande plugin som kallas All in One SEO pack eller kanske theman som Genesis eller Thesis. Om du tyckte att det fungerade bra med inställningar du hade där kan du börja med att importera dessa till WordPress SEO. Jag rekommenderar att använda SEO Data Transporter för att importera datan. Har du en ny blogg kan du hoppa över det här steget.

Steg 2. Allmänna inställningar

I steg 2 kollar vi närmare på General Settings, det vill säga allmänna inställningar. Du hittar inställningarna under Dashboard i WordPress SEO by Yoast.

Wordpress SEO

Som du ser så har jag personligen inte något ikryssat här. Meta Keywords kan du kryssa i om du känner att du vill använda dom, personligen så tycker jag att det är bättre om man lägger den tiden på något annat. Om du väljer att aktivera Meta Keywords kommer du kunna fylla i dom i inläggsredigeraren. Om du har en WordPress-installation som inte är en blogg kan du kryssa i ”Disable date in snippet preview for posts” för då har inte datum någon större relevans. Resten av inställningarna handlar bara om att inaktivera WordPress SEO box men det ska vi ha igång.

Steg 2. Webmaster tools

Om du har lite koll på SEO så vet du säkert om att de stora sökmotorerna har så kallade ”Webmaster Tools” som låter dig se statistik, skicka sitemaps och fixa lite inställningar. Det är väldigt användbart för dig som äger en webbplats. För att få med sin sajt behövs det dock att man bekräftar sidan genom att lägga till en Meta-tagg alternativt ladda upp en fil. För att göra det så enkelt som möjligt så finns det en funktion för detta i WordPress SEO. Du lägger bara till Meta taggen i respektive fält och verifierar sedan ditt konto hos respektive sökmotor.
Webmaster Tools

Steg 4. Sitemaps

Sitemaps är viktigt att aktivera för din sajt och eftersom det är inaktiverat som standard måste du aktivera det genom att kryssa i som jag gjort på bilden.

XML Sitemap

Vill du exkludera inlägg,sidor, kategorier eller inläggsetiketter från sitemapen finns det möjlighet för det. Du kan även välja att exkludera enskilda inlägg men det gör du under varje specifikt inlägg i WordPress SEO-boxen. Glöm inte att spara efter dina ändringar!

Steg 5. Title inställningar

Nu kommer vi till ett stort steg och det är inställningarna för Titles. Här kan du välja Title Templates för kategorier, sidor, inlägg och andra delar av din sajt. Om du inte vet hur du ska göra så är det bara att hänga med nu!

Först och främst måste vi göra det möjligt för WordPress SEO att skriva om våra Titles. Detta gör vi genom att kolla i vår header.php och hur Title koden ser ut där.

Följande kod ska klistras in om du inte redan har rätt konfiguration:

<title><?php wp_title(''); ?></title>

Är du rädd för att modifiera ditt tema kan du kryssa i ”Force rewrite titles” så borde det gå ändå men dubbelkolla så att våra titles skrivs rätt.

Wordpress SEO Titles

Nästa sak vi ska göra är att lägga till en titel för vår startsida och sedan lägga till Titles Templates för inlägg och inlägg. Ni kanske undrar vad Title Templates är? Jo, det är ett slags tema som organiserar dina titlar efter hur du anger att de ska bete sig. För din startsida vill du ha en titel och som inte ska ändras så där skriver du in en titel och en beskrivning för hand medan du för inlägg och sidor anger Title Templates.

Titles WordPress SEO

Ovanstående konfiguration är en enkel och fungerade lösning som duger bra. När det gäller startsidan så ska du hålla din title till runt 70 tecken och din description till runt 160 tecken. Det är rekommenderade längder. Använder du Meta Keywords kommer dock ett fält till upp och där kan du ange något i stil med:

%%focuskw%%,%%tag%%

Här näst ska vi kolla på Titles för kategorier och inläggsetiketter!

Title Taxonomies

När det gäller kategorier och inläggsetiketter rekommenderar jag er att skriva en beskrivning för varje kategori och inläggsetikett. Det är bra för SEO samt att vi använder det för att få en relevant Meta description. Ett alternativ är att använda %%excerpt%%.

Nästa steg är att ange title templates för författararkiv, arkiv, sökresultat, and 404-sidor.

Special Pages

Ni ser kanske är att det är tomt för Date Archives och det är för att jag tycker det är bra som det är per standard. Finns ingen större mening med att försöka hitta ett bättre alternativ än ”Månad År Arkiv – Sidans namn”. Duger bra som det är!

Alla dessa som vi nu angett kan vi sedan skriva över när du är inne och redigerar varje inlägg, kategori, etikett, sidor och så vidare.

Det finns väldigt många Title Templates att använda sig av och det finns en guide i botten av inställningarna som ser ut som följande:

Title Templates

Steg 6. Indexation

När det gäller Indexation så börjar det pirra lite i magen för det är mycket man kan råka göra fel här Det är väldigt lätt hänt. Men det finns riktlinjer under varje alternativ så det är bara att börja beta av.

Indexation

Min konfiguration ser ut som ovan men det gäller absolut inte för alla. Här gäller det att tänka lite själv och anpassa inställningarna efter dina behov. Många missbrukar inläggsetiketter och känner du att du är en av dessa så kan du välja noindex på dessa med. Personligen så är jag väldigt sparsam med inläggsetiketter och har endast ett fåtal som komplement till kategorier. Är du ensam skribent kan du köra noindex på akriven för skribenter, sökresultaten finns det ingen större mening med att indexera, inte heller admin, registreringssidor och login om du är en ensam skribent vilket de flesta är.

Nästa steg är nofollow inställningar där vi kan välja att lägga till nofollow på sidor som login, registration och comments.

Nofollow

Använder du Meta Widget så kan du kryssa i den med men jag tror inte att så många använder dessa (?).

Sen om du är ensam skribent kan du med fördel inaktivera arkiven för skribenter då det inte fyller någon funktion när du är ensam. Om du väljer att inaktivera arkiven för skribenter så sätts det en 301 till startsidan. När det gäller arkiven för datum så tycker jag att det är en bra funktion för bloggare att ha. Jag gillar personligen att bläddra efter månader etc. men om du driver en sajt som inte är en blogg kan du inaktivera denna funktionen.

Archive

Nu ska vi rensa upp lite i <head> sektionen!

Clean Up Head

Här  gäller det också att om du anpassar lite efter dina egna behov men min konfiguration ser ut som ovan. De två översta alternativen kan du dock behöva inaktivera då dessa funktioner används av så kallade ”Remote Editors” och Windows Live Writer. Har du en blogg så ska du ha kvar rss-länkarna annars kan du ta bort dessa.

Steg 7. Permalänkar

Nästa steg är att kolla på inställningarna för permalänkar och nu pratar vi om dom i WordPress SEO och inte de andra i WordPress inställningarna.

Permalänkar

Det översta alternativet tar bort /category/ från dina URL:er och det är något som många av oss vill. Nackdelen är att det kan bli lite konflikter om du har samma URL på en kategori som på ett inlägg, sida eller liknande. Nästa alternativ är om du väljer att ha .html eller något annat än / i slutet av dina URL:er till inlägg så lägger den här till just / i slutet på kategorier och inläggsetiketter. Kan du ha aktiverat för att vara säker på att det fixas oavsett.

Nästa alternativ är för att redirecta alla länkar till så kallade attatchments till inlägget istället. Jag tycker det är helt meningslöst att attatchments skulle få en egen sida så jag aktiverar denna funktion.

Det sista alternativet är lite farligt för det kan bli lite konflikter så aktivera detta bara om du är säker på vad du gör. Vad det gör är att redirecta länkar till dig som har någon extra parameter i sig. Bra funktion men lite farlig.

Steg 8. Breadcrumbs

Breadcrumbs är en underbar funktion som du måste aktivera. Den gör det både enklare för besökare och sökmotorer att navigera genom din sida. Mycket bra för SEO. Först och främst måste du aktivera funktion och sedan lägga till en kodsnutt i ditt tema där du vill ha dom.

<?php if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {
	yoast_breadcrumb('<p id="breadcrumbs">','</p>');
} ?>

Breadcrumbs

Sen väljer du vad som ska separera dina breadcrumbs, jag har valt | men du kan ha något av följande också  » / , ~ eller vad du nu tycker mest om. Sen väljer du text för din startsida, det ska vara namnet på din sida. Sen skriver vi in prefix för breadcrumbs. Jag valde något i stil med ”Du är här” vilket jag tycker duger bra.Sen väljer vi att göra sista sidan i breadcrumbsen i fetstil samt välja om inläggsetiketter, kategorier eller inget ska visas. Kategorier väljer vi här.

Steg 9. RSS inställningar

Nu ska vi välja lite inställningar för RSS. Det viktigaste här är att lägga till en kodsnutt som lägger till en länk till inlägg och din sida. Vissa väljer att sätta noindex på RSS för kommentarer men jag är tveksam till detta så låt det vara aktiverat om du inte har någon bra anledning.

Kodsnutten du ska placera i boxen ser ut som följande:

%%POSTLINK%% from %%BLOGDESCLINK%%

RSS WordPress SEO

Steg 10. Exportera

Eftersom vi nu lagt lite tid på att välja inställningar kan det vara bra att använda exportfunktionen och använda det som backup ifall något skulle hända.

Steg 11. Optimera mera

Nu tror du säkert att vi är klara och att du kan pusta ut men icke. Det finns mycket kvar och faktiskt väldigt viktiga saker. Nu när vi har grundinställningarna ska vi ge oss in på att optimera varje inlägg, kategori, inläggsetikett och så vidare för hand. Detta gör du i WordPress SEO-box som du hittar under text-redigeraren. Där kan du fylla i meta title,  description samt lite mer avancerade saker som att fylla i focus keywords och göra en page analysis. Det här är saker som den avancerade användaren har nytta av men om du känner dig osäker, läs på lite mer om ämnet och experimentera försiktigt!

Wordpress SEO box

Gillade du inlägget?

   
       

16 kommentarer på “Guide till WordPress SEO by Yoast

 1. Hejsan tack för en bra guide, har dock en fråga.

  I steg 2 så beskriver du att man skall lägga in metataggen där vart hittar jag den hur brukar den se ut?

  Tacksam för svar.

  • Hej Andreas!
   Menar du metataggen för att verifiera din sajt? Du får gå in på respektive sökmotors webmaster tools, Googles hittar du här. Du får en metatagg när du ska verfiera din sida. Den klistrar du in i boxen så verifieras sajten.

 2. Pingback: SEO plugin som jag gillar - it-Tanten - it-Tanten

 3. <?php if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {
      yoast_breadcrumb('’,”);
  } ?>

  i vilken fil skall jag skriva in den här ?

 4.  Den kod till breadcrumbs ska man klistra vart man vill, skriver du.
  Jag tror att i funktions.php  klistrar man koden, men hur gör man det i php? I html är mycket lättare. Jag använder thema Grey-opaque och det hade verkligen hjälpt om du har lust och tid att visa var man klistrar kod.
  Tack så mycket

 5. Tjena en mycket bra guide i SEO. Håller själv på att marknadsföra en sida åt ett företag jag praktiserar hos och det behöver just hjälp med sin SEO i wordpress precis som du har i din guide. Men min fråga är var i temat lägger man brödsmulorna?

 6. Hej!
  Tack för en grym guide! Har du märkt av några problem med att använda Yaost SEO på en svensk wordpress installation? För mig vill nämligen inte sitemapen fungera.

  • Hej!
   Trist med problem! Vad är det för fel? Om du har många inlägg på din sajt och de inte delas upp på flera sitemaps så vet jag att den kan krascha så den bara står och tuggar när man ska öppna sitemapen. Det kan man isf ändra i menyn för tillägget – > XML Sajtkartor där kan man specificera antalet inlägg per sida.

   • Det verkar fungera bättre när wordpressen ligger i root-mappen. Det fungerar inte när den ligger i en separat folder som /blog

 7. Hej!

  Tack för en bra guide.
  En fråga när det gäller sitemaps.
  Jag har tidigare, innan jag började använda Yoast, använt en annan plugin för att skapa sitemaps.
  Är det något jag måste tänka på när det gäller att inaktivera min ”gamla” plugin och gå över till att Yoast
  skapar sitemappen.?
  Något som behöver ändras i Google Webmaster Tools?

  Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *