Integritet och sociala medier

Det är på modet att ifrågasätta företag och påpeka hur dem inkräktar på folks integritet. Hela nätet svämmar över av oroliga användare som är rädda för att deras privatliv ska blottas och utnyttjas av företagen. Kvällstidningarna har också fått upp ögonen för folkets hysteri kring integriteten på sociala medier och så fort något rykte sprids så blåser man upp det till astronomiska mått. Man spelar på folks oro helt enkelt.

Senast är det Facebook som blir hårt ifrågasatt efter sin nya funktion, ”Ticker”. Många tycker att den visar för mycket information och händelser för deras vänner men framför allt att man kan se aktivitet som sker hos vänners vänner. Det går också rykten om att Facebook spårar dig efter att du lämnat sidan och loggat ut.

Ett annat exempel är när Apple tidigare i år konfronterades med att Apple sparade telefonens position. Folk blev paranoida och nätet fullkomligt överöstes av inlägg som beskrev hur Apple spårade användarna och hade onda planer. Men vad skulle Apple få ut av att veta folks positioner? Skulle dom leta reda på alla Windows-användare och försöka sälja in Lion till dom? Jag har väldigt svårt att hitta ett ondsint motiv bakom sådana här kontoverserna.

Personligen, när det gäller Facebook så blir jag bara vän med människor jag träffat i verkligheten. Jag skulle aldrig acceptera en vänförfrågan från någon som jag inte träffat IRL. Det är min grundläggande policy. Sen delar jag bara min information med vännerna och blockar det för utomstående. På Twitter har jag helt öppet och på flera andra ställen också men i dessa sociala medier ökar jag mitt filter och skriver aldrig något som jag inte skulle kunna stå för. Detsamma gäller för Facebook för den delen men jag delar med mig av fler personliga detaljer på Facebook jämfört med andra sociala medier. Men allt jag publicerar på nätet har gått igenom mitt filter, det är okej att visa för allmänheten helt enkelt.

Tips från coachen:

Skriv inte ut din adress, publicera inte personlig information och liknande om du är orolig av dig. Skydda din information på Facebook så att bara vänner ser det och var bara vän med folk du verkligen är vän med. Och framför allt: Tänk efter innan du talar.

Gillade du inlägget?

   
       

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *