Svenskarna och Internet 2011

Stiftelsen för Internetinfrastruktur släppte för cirka två veckor sedan sin årliga rapport Svenskarna och Internet där man undersöker och analyserar Sveriges användning av Internet. Jag älskar sådana här rapporter och det är lite som julafton när den kommer. Dock har jag nyss flyttat och har fortfarande inte fått någon fungerande internetanslutning till lägenheten så det har varit lite problematiskt att läsa den.

Det mest fascinerande med rapporten är att mobilt internet har fått sitt riktiga genomslag med en fördubbling av användandet sen förra året. Nu surfar hela 36 procent av den svenska befolkningen över 12 år mobilt och gör det i snitt 4 timmar per vecka.

Det glädjer mig också att användandet av sociala medier i ålders gruppen 50-65 år ökar en hel del jämfört med förra året. Jag har träffat många äldre som tidigare känt sig isolerade men som genom sociala medier har kunnat få kontakt med gamla klasskamrater, arbetskamrater och till och med gamla kärlekar och fått ett rikare socialt liv. Hur fantastiskt är inte det?

Något annat som är väldigt fascinerande är att över hälften av treåringarna (?!) har börjat bekanta sig med Internet. Min brorsdotter som snart fyller 2 år har under sina 2 år i livet lekt väldigt mycket med en iPhone och hon har börjat förvänta sig att alla bildskärmar är touchscreens. Bland annat så blev hon igår väldigt frustrerad när hon inte kunde byta bild på min digitalkamera genom att svepa med fingret på skärmen. Rätt så fascinerande att beskåda!

Sociala medier

 • Mer än varannan svensk finns i dag på Facebook och man ser inte någon avmattning heller. Dock så når man snart taket bland de yngre användarna där hela 96 procent är aktiva på sociala medier. 96 procent är en mäktig siffra!
 • Twitter används av 7 procent av befolkningen och 2 procent gör det dagligen.
 • Varannan av Internetanvändarna i åldern 55-65 år är med i ett socialt nätverk.
 • Antalet bloggare ökar inte men läsandet av bloggar ökar då 46 procent av Internetanvändarna läser bloggar. Fler kvinnor än män som gör det.

Mobilt surfande

 • 5 procent av befolkningen över 12 år har tillgång till en surfplatta vilket är en ökning med 3,4 procentenheter sen förra året.
Musik och Internet
 • Över hälften (56%) av den svenska befolkningen lyssnar på musik via Internet.
 • Antalet Internetanvändare som fildelar varje månad är rekordstort med 18 procent men användandet av musiktjänsten Spotify är ännu större då hela 37 procent använder sig av Spotify.
 • Nästan 90 procent i åldersgruppen 16 till 25 år lyssnar på Spotify.
 • 99 procent av internetanvändarna i åldrarna 15-25 besöker Youtube och två av tre i åldrarna 56-65 har besökt Youtube någon gång. Wow!
Övrigt om Internet
 • En intressant tillbakablick görs till år 2003 då 25 procent av befolkningen använde Internet dagligen. I dag använder 69 procent av befolkningen Internet dagligen. Massiv ökning!
 • 97 procent av internetanvändarna har använt Google någon gång och 56 procent gör det dagligen.
 • 78 procent handlar produkter eller tjänster på Internet.

Gillade du inlägget?

   
       

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *