Vad betyder objektivens förkortningar?

När jag köpte min första systemkamera så förstod jag inte mycket av alla förkortningar som stod på objektivet. VR, DX och massa olika siffror, vad spelar det för roll? Det spelar faktiskt väldigt stor roll och när du väl ska uppgradera från det medföljande objektivet så tjänar du på att kunna de olika förkortningarna.

Jag har mest koll på Nikon och Canon och fokuserar därför på att förklara hur deras förkortningar ser ut och vad de betyder.

Objektivets brännvidd

Först och främst så anges brännvidden på objektiven i mm, det medföljadne obejtkivet brukar ha en brännvidd på 18-55 mm och är ett allroundobjektiv med zoom. Om vi tar exemplet med 18-55mm objektivet så har du en vidvinkel när du har objektivet på 18mm och ju högre tal du har desto mer zoomar du. Men alla objektiv går inte att zooma med utan när det gäller fasta objektiv, eller prime lenses på engelska så har du en fast brännvidd, det vanligaste brukar vara 35mm eller 50mm.

Objektivets bländare

På objektivet står också bländaren angiven, det brukar stå 1,8 t.ex. och det innebär då att största möjliga bländare är 1,8 på objektivet. Men om vi tar exemplet med 18-55mm objektivet som brukar följa med så brukar det stå 3,5-5,6 vilket innebär att största möjliga bländaren beror på vilken brännvidd du har kameran på. Har du 18mm är det 3,5 men om du zoomar fullt ut till 55mm så är det 5,6 som gäller. Bländaren är alltså rörlig.

Objektivens förkortningar

Det finns otaliga förkortningar och de är så klart inte samma på alla märken. Men jag väljer att fokusera på Canon och Nikon då dessa troligtvis är vanligast för nybörjare.

Canons förkortningar:
EF – Innebär att objektivet passar till alla format, även fullformat.
EF-S – Passar däremot inte till fullformat.
IS – Är Canons förkortning för bildstabilisering.
USM – Handlar om fokuseringsmotorn som är väldigt snabb och tyst.

Nikons förkortningar:

DX – Är Nikons objektiv för mindre format.
VR – Vibration reduction, alltså bildstabilisering.
AF – Det här är lite klurigt, objektiv som det står AF på, kan du inte autofokusera med på kamerahus utan motor.
AF-S – Här finns det däremot en inbyggd autofokusmotor i objektivet och passar alltså alla kameror.
ED – Handlar om att glaset ger mer skärpa och minskad kromatisk aberration.

Gillade du inlägget?

   
       

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *